Monday, January 12, 2009

israel si hamas

Este incredibil cum este sa citesti si presa anti-israeliana. Este drept, am tot citit anul trecut suficiente articole pentru a realiza cat de multa incrancenare ( si neadevar pana la urma) exista in presa de aici, cat si in cele din europa si in special in cele din US. Dar una este sa stii acest lucru la nivel mental si una este sa experimentezi acest lucru in timpul unui conflict, citind in fiecare zi ziarele locale, Gulf News, Arab News cat si NY Times sau ziarele din Romania. Sunt atatea stiri deconcertante incat te intrebi unde este adevarul. Ca de obicei, undeva la mijloc.

Ziarele din Romania, poate preluand alte stiri, relateaza suficient de sec conflictul din Gaza. Nu am auzit sa fie reporteri trimisi in zona de conflict, mai ales ca armata israeliana nu permite accesul nici unui ziarist strain, sub pretextul neputintei de a asigura protejarea vietilor fiecarui jurnalist. Doar Al-Jazeera, din Qatar, se pare ca ar avea acces in interiorul Fasiei Gaza.

Ziarele de aici contin intr-o masura covarsitoare articole despre masacrul care se intampla in Gaza. Trebuie sa spun ca inclin sa cred mai mult partea lor decat lobby-ul israelian. Desi sunt constient ca nu se poate trai normal intr-o zona in care zi de zi, chiar de mai multe ori pe zi Hamas trimite rachete, nestiind daca una iti va pica odata pe casa, sunt convins ca Israelul nu a respectat niciodata armistitiul intr-o maniera democratica. Ma bazez aici pe nenumarate articole scrise atat de arabi, cat si de evrei care sunt publicati in ziarele de aici. Ziarele din Arabia Saudita (inamic traditional al Hamas, datorita metodelor folosite de miscarea de eliberare) par sa fie suficient de democratice, cel putin dintr-un mod de comunicare al stirilor externe. In mijlocul unui conflict armat arabo-israelit, a permite publicarea articolelor unor evrei, chiar daca sunt impotriva razboiului, este un gest de normalitate.

Toate ziarele urla aici despre inchisoarea numita Gaza, despre cum armata israeliana controleaza orice intrare, impun in mod regulat blocade comerciale (incluzand aici blocadele unor produse alimentare sau diferitelor fructe – spre exemplu capsunile, fruct traditional palestinian). Este normal, in opinia mea, ca acest lucru sa degenereze si sa nasca teroristi, de orice fel, incepand de la terorism verbal pana la atentate (sin)ucigase. Se pare intr-adevar ca Israelul a uitat cum i-a tratat Hitler pe ei in timpul razboiului. Iar asta mi se pare de neconceput. Un articol concis, trimis de Gabi, care merita citit, este cel scris de Brian Eno, il gasiti aici.

Si o observatie la care as dori raspuns: momentan israelul e aparat si sustinut puternic de SUA, pentru ca reprezinta un aliat pretios intr-o regiune in care USA in special are mari interese comerciale – ma refer la petrol. Dupa ce aceasta zona isi va pierde din importanta, ma intreb daca SUA (sau China sau India la acea data) vor mai sustine atat de puternic Israelul. Sigur, exista si o componenta de securitate aici, respectiv sa nu lase tarile din zona sa dezvolte arme de distrugere in masa, dar rational vorbind, sunt multe tari imprejur care sunt suficient de rezonabile pentru a impiedica iesiri in decor (Egipt, Turcia, Arabia Saudita).

In alta ordine de idei, am inceput sa ma uit ieri la Calamari Union, tot de Kaurismaki. Este film Dada, este Raymond Queneau, este irational, este alb-negru, este plin de personaje din anii 60, este Portocala Mecanica, ii simti forta de dedesubtul fiecarei replici. Frank este personajul ubicuu, Frank sunt toti si toti sunt Frank.
Traiasca irationalismul.

6 comments:

george c. dumitru said...

adevarul e undeva la mijloc, asa cum ai zis. si nu cred ca are rost sa il cauti. daca traiesti ca evreu, o sa le dai dreptate evreilor. daca esti palestinian, le dai dreptate arabilor. e atat de mult subiectivism intr-un razboi, incat e greu sa cauti adevarul. chiar imposibil. masacrul evreilor e pe fondul unui razboi intre o armata si o trupa de gherila, unde e greu sa faci diferenta dintre civil si soldat. insa, of course, asta nu scuza genocidul. eu cred ca singura problema in razboiul asta e ONU care nu reuseste sa ajunga la termeni de pace.
cat despre terorismul arab, hamas: oricat de indreptatiti ar fi sa ucida, eu, cu mintea mea romaneasca, pacifista, mica si obiectiva, stand pe scaun in birou, departe de zona de conflict, nu ii inteleg si nu le aprob metodele.

Anonymous said...

N-am reusit sa vad filmul pana la capat, sa-mi spui cum se termina. Cerinta absurda in acest caz, stiu. Doar glumeam...

Anonymous said...

Pentru mine nu exista Israel si Hamas, doar oamenii care sunt prinsi in conflict. Pentru ca altfel, ambele autoritati cu cinism monstruos n-au facut altceva decat sa-si impinga cetatenii spre ura, deznadejde si in cele din urma moarte.

Death In Gaza, documentarul lui James Miller (de altfel ucis in mod absurd si inutil in timp ce isi realiza pelicula) este documentul arhisuficient pentru a intelege ca nu exista dreptate si nici adevar pentru nici una din tabere.

Unknown said...

o sa ma uit la documentar, nu stiam de el. ai dreptate, este monstruos ce se intampla. pe mine m-a frapat in primul rand viziunea de cealalta parte a zidului, influenta puternica araba si nu israeliana cu care eram obisnuit in presa.

Anonymous said...

Pentru cealalta perspectiva exista intotdeauna http://www.youtube.com/user/AlJazeeraEnglish

Anonymous said...

Un alt punct de vedere - documentar: http://video.google.com/videoplay?docid=-6604775898578139565&ei=5c5hSbKKCIT0-wHGr_28BQ&q=peace+propaganda+and+the+promised+land